✆ WhatsApp 013 277 5539

Kerap kali saya dengar dan dapat panggilan daripada customer yang mengadu penapis air Cuckoo (atau Coway) terbakar sebab kilat.

Boleh jadi juga terbakar disebabkan ada masalah pada tenaga elektrik melonjak menyebabkan penapis air dan barang-barang elektrikal lain rosak.

Kerosakan disebabkan oleh petir ni menyebabkan kerugian bernilai ribuan ringgit lebih-lebih lagi jika ia melibatkan barang-barang elektronik di rumah termasuk TV, penghawa dingin, komputer riba (lap top), peti sejuk, water heater dan lain-lain.

 

SURGE PROTECTOR

Surge Protector ini merupakan alat yang digunakan untuk memelihara barang elektronik di rumah daripada rosak akibat lonjakan elektrik.

Apa itu lonjakan tenaga elektrik?

Ia merupakan lonjakan tinggi voltaj melebihi tenaga yang sepatutnya pada aliran elektrik. Sebagai contoh, piawaian elektrik rumah kita 120 volt.

Jika tenaga elektrik melebihi 120 volt, maka ‘Surge Protector’ kita akan menghalang lebihan tenaga itu daripada merosakkan peralatan elektronik di rumah kita.

Harus diketahui bahawa di luar sana terdapat pelbagai jenis ‘Surge Protector’ terjual di pasaran.

Kalau beli di Giant, anda boleh dapat pada harga serendah RM20/unit.

Dan jika anda masuk laman web atau app Lazada, ada banyak jenis Surge Protector yang dijual pada harga yang lebih tinggi, brand dan kualiti yang berbeza-beza.

Boleh klik sini untuk cari Surge Protector secara online

LELONG

LAZADA

KESIMPULAN

Jika kita serius nak lindungi peralatan elektronik kita daripada hangus terbakar begitu sahaja, beli Surge Protector supaya kita tidak rugi jika berlaku lonjakan elektrikal.

Tak kisah kita beli penapis air brand Cuckoo atau Coway, yang penting penapis air kita selamat daripada terbakar supaya kita tidak rugi besar.

Ikhlas,
Wan Ahmad Fadhil
Wakil Jualan Cuckoo

HAK CIPTA TERPELIHARA


 

Saya nak tanya, pernah tak peralatan elektronik rumah anda rosak sebab petir? Jom komen 🙂