✆ WhatsApp 013 277 5539

Contents

Update 2023

15 Kelebihan & Manfaat Penapis Udara Cuckoo

Udara yang bersih dan segar sangat penting untuk kita bagi menikmati kehidupan seharian yang lebih berkualiti, sihat dan bermakna. Namun kini, pencemaran udara berlaku di mana-mana sahaja akibat asap kenderaan, pembinaan bangunan berhampiran rumah, pembakaran terbuka, jerebu, asap rokok, bau binatang peliharaan dan sebagainya.

Pencemaran udara pada tahap yang kritikal boleh membawa kepada kematian dan tidak sepatutnya diambil mudah dan diambil ringan. Hal ini kerana pelbagai penyakit yang berpunca daripada pencemaran udara ini mengakibatkan sakit seperti penyakit paru-paru, sakit dada, sesak nafas, sakit jantung, iritasi pada kulit dan mata.

Maka sudah semstinya ia dapat menjejaskan kesihatan anda dan keluarga. Maka, salah satu cara untuk mendapatkan udara yang sihat, bersih dan menyegarkan dalam rumah adalah dengan menggunaka penapis udara yang baik dan berkualiti.

Apa Sebab Ramai Guna Penapis Udara Cuckoo?

Kebiasaannya, ini antara sebab utama ramai pelanggan kami menggunakan penapis udara Cuckoo. Antaranya sebab:

 1. Rumah cepat berhabuk
 2. Anak ada masalah paru-paru
 3. Anak ada masalah asma
 4. Anak ada eczema
 5. Ada masalah resdung
 6. Kawasan rumah ada pembinaan
 7. Kawasan rumah ada pembakaran terbuka
 8. Rumah di tepi jalan besar, cepat habuk dan debu
 9. Penghuni rumah merokok
 10. Rumah bau kepam
 11. Pelihara kucing (binatang peliharaan) – cepat berbau & bulu berterbangan
 12. Nak kurangkan gas dapur & asap kenderaan
 13. Tak tahan dengan habuk yang berterbangan dalam udara
 14. Inginkan rumah yang nampak lebih bergaya dengan penapis udara
 15. Lain-lain lagi

Kenapa Penapis Udara Cuckoo Perlu Ada Di Rumah Anda?

penapis udara cuckoo

Hari ini, sudah terdapat pelbagai pilihan penapis udara yang terdapat dalam pasaran. Dan antara penapis udara yang terbaik di Malaysia adalah berjenama Cuckoo.

Cuckoo merupakan antara jenama barangan elektronik buatan Korea yang terkenal dan unggul yang sering disebut oleh masyarakat dan dikenali oleh rakyat Malayasia.

Antara kelebihannya adalah dapat menapis udara kotor di udara, memerangkap zarah halus dan meningkatkan kualiti udara di dalam bilik dan ruang tamu rumah anda.

Maka sudah pasti ia dapat membantu untuk meningkatkan kualiti hidup anda dan keluarga dengan mewujudkan persekitaran udara yang bersih, sihat dan nyaman dalam rumah.

 

1. FUNGSI PENAPIS UDARA CUCKOO

Antara punca pelbagai penyakit ada di dunia ini adalah termasuk udara yang tidak bersih. Lihat sahaja apabila wabak-wabak yang berlaku dalam dan luar negara, apakah yang dinasihatkan untuk kita: Pakai Topeng Penutup Mulut. Mengapa? Kerana penyakit tersebut boleh merebak melalui udara. Maka pelbagai lagi penyakit lain dapat dihapuskan dengan menggunakan penapis udara ini. Seperti selsema dan sebagainya. Ini bagi memastikan diri anda dan keluarga sentiasa dalam keadaan sihat sejahtera.

Fungsi utama penapis udara Cuckoo adalah untuk membersihkan udara yang terdapat dalam ruang tamu, bilik, pejabat dan ruang-ruang lain di dalam rumah atau tempat kerja. Ini kerana udara yang berterbangan di udara terdedah kepada bakteria-bakteria dan virus yang boleh mengancam kesihatan dan nyawaIa juga dapat membantu untuk mengurangkan habuk, debu dan bulu haiwan yang berterbangan dalam udara.

Penapis udara Cuckoo dapat menapis kotoran pada udara termasuk:

 1. Habuk
 2. Debu
 3. Hama
 4. Bakteria
 5. Kotoran
 6. Bulu-bulu haiwan peliharaan
 7. Bau gas
 8. Asap rokok
 9. Bau kurang menyenangkan (bau haiwan, bau kepam, bau hapak dsb)
 10. Lain-lain

Bagi anda yang mempunyai masalah resdung, anak asma, ekzema dan lain-lain jenis alergi boleh menggunakan penapis udara Cuckoo ini untuk membantu mengurangkan alahan.Selain daripada itu, ia juga dapat membantu untuk menyah bau-bau yang kurang menyenangkan seperti bau rokok, bau hapak, bau haiwan peliharaan dan lain-lain lagi. Bagi memastikan ruang udara di rumah dan pejabat kita lebih nyaman, selamat dan selesa.

2. PLASMA IONIZER

Seterusnya, penapis udara Cuckoo mempunyai fungsi Plasma Ionizer. Plasma Ionizer merupakan teknologi terkini yang diiktiraf di seluruh dunia. Plasma Ionizer dapat melindungi kita daripada bahaya pencemaran udara.

Kini, dengan banyak berlaku pembakaran secara terbuka, gas-gas kenderaan, pembinaan di sekitar rumah dan pelbagai lagi punca-punca yang menyebabkan pencemaran udara berlaku. Maka fungsi Plasma Ionizer ini dapat membantu untuk menyah pencemaran tersebut.

 

3. ULTRA PM 2.5 FILTER

Ultra PM 2.5 (Particulate Matter) merupakan filter yang berfungsi dengan menapis udara yang melalui filter tersebut dan memerangkap zarah-zarah yang merbahaya seperti pollen, bulu haiwan, hama habuk, asap rokok dan lain-lain lagi.


Dengan teknologi terkini, ia berfungsi jauh lebih baik berbanding filter generasi lama iaitu HEPA filter. Ultra PM 2.5 mampu untuk menapis zarah yang lebih halus lagi iaitu sehalus 2.5 micron. Sangat halus, anda boleh lihat diagram di bawah.


Zarah-zarah ini dapat menyebabkan radang terhadap ahli keluarga kita yang menghidap alergi dan asma. Maka, HEPA Filter ini dapat membantu untuk memerangkap zarah-zarah merbahaya tersebut.

 1. Ultra PM2.5 Filter 1 – Antibacterial
 2. Ultra PM2.5 Filter 2 – Anti-mold
 3. Ultra PM2.5 Filter 3 – Anti-virus
 4. Ultra PM2.5 Filter 4 – Allergen Filter

 

4. SERVIS + FILTER

Antara kelebihan yang disediakan oleh Cuckoo adalah servis Cuckoo yang mengagumkan. Setiap 4 bulan, Cuckoo akan datang ke rumah anda untuk melakukan servis kepada penapis udara Cuckoo anda. Ia termasuk membersihkan habuk-habuk, menukar filter baru dan lain-lain lagi servis yang akan diberikan.

Servis dan pertukaran filter akan diberikan secara percuma sepanjang tempoh kontrak rental.

Bahkan dalam 1 tahun, Cuckoo akan menukar filter yang baru setiap 4 bulan. Dalam 1 tahun, Cuckoo menukar 6 filter secara keseluruhannya.

 

5. DIIKTIRAF OLEH K.A.C.A.

Untuk pengguna, Korea Air Cleaning Association (K.A.C.A.) di negara Korea telah mencipta pengiktirafan ini untuk diberikan kepada penapis udara yang berkualiti dan boleh dipercayai.

Pengiktirafan ini diberikan kepada produk yang mencapai piawaian National Standard (dust collection efficiency, noise, deodorization efficiency, limit size of application, ozone generation quantity etc.) oleh badan yang telah dipertanggungjawabkan. Oleh kerana pengiktirafan ini hanya diberikan kepada produk yang telah mencapai ujian dan piawaian yang teliti, maka pengguna boleh membeli penapis udara yang mempunyai pengiktirafan CA Mark dengan yakin!

Kesimpulannya, inilah kelima-lima persamaan paling ketara bagi kedua-dua jenis penapis udara Cuckoo ini. Dengan mengetahui fungsi sebenar dan persamaan penapis udara ini, kita akan faham apa manfaatnya buat kehidupan kita.

Fungsi Filter Pada Penapis Udara Cuckoo – Klik

 

6. ENERGY EYE MODE – JIMAT ELEKTRIK

Penapis udara Cuckoo kesemuanya mempunyai fungsi Energy Eye Mode yang mana ia dapat membantu untuk penjimatan tenaga elektrik.

Apabila ruang / bilik gelap, atau tiada orang di rumah maka penapis udara akan berubah kepada mod penjimatan tenaga elektrik.

Dengan penggunaan tenaga serendah 33W, maka anda tidak perlu risau dengan bil elektrik. Ia tidak akan menjejaskan bil elektrik bulanan anda kerana penggunaan watt yang sangat kecil.

 

7. VOICE GUIDE

Ciri futuristik Voice Guide Cuckoo ini membuatkannya nampak lebih elegan dan bergaya di rumah anda.

Bahkan penapis udara anda akan bercakap apabila anda memilih sesuatu mod dan sebagainya, memudahkan anda tahu pilihan mod yang anda pilih adalah betul.

 

8. TURBO MODE

Jika anda perlukan sedutan yang lebih kuat, anda hanya perlu menekan butang Turbo Mode. Maka penapis udara ini akan berfungsi dengan lebih kuat, menghasilkan sedutan yang lebih bertenaga bagi membersihkan udara dalam rumah anda.

 

9. AIR CLEANLINESS INDICATOR

Kesemua penapis udara Cuckoo mempunyai fungsi Air Cleanliness Indicator yang mana ia berfungsi untuk mengesan tahap kebersihan udara dalam rumah anda.

Sekiranya udara dalam rumah anda tidak bersih, ia akan berubah warna. Maka pada masa sama, kekuatan sedutan juga akan berubah mengikut peringkat.

Ia bagi memudahkan anda untuk tahu tahap kualiti udara dalam rumah anda.

penapis udara cuckoo air purifier

 

10. Menapis Habuk Halus (Fine Dust) Di Udara

Habuk di udara tidak dapat dielakkan lagi. Habuk datang daripada dalam dan luar rumah. Jika pintu rumah sentiasa terbuka, habuk boleh masuk dari luar rumah. Jika pintu sentiasa tertutup, habuk berkumpul di atas almari, meja, sofa dan sebaagainya. Lebih-lebih lagi semasa kita sedang membersihkan rumah, ruang tamu, bilik dan kawasan-kawasan berhabuk yang lain.

Ketika aktiviti itu sedang dijalankan pasti habuk halus akan berterbangan di udara. Maka penapis udara Cuckoo dapat membantu untuk mengurangkan habuk di udara tersebut.

 

11. Menyah Bau Dan Menghapuskan Bakteria

penapis udara cuckoo

Bau kepam dan hapak di rumah sukar untuk dihilangkan. Begitu juga bau rokok, bau binatang peliharaan dan sebagainya. Bau-bau ini juga antara punca bakteria mudah merebak dalam udara. Penapis udara Cuckoo ini mampu untuk mengurangkan bau-bau tersebut bagi memastikan udara dan persekitaran di rumah anda lebih sihat, segar dan nyaman. Maka anda tidak perlu risau lagi sekiranya memakai penapis udara Cuckoo ini. Begitu juga dengan bau masakan yang kuat dapat dikurangkan apabila memakai penapis udara Cuckoo ini.

 

12. SENSOR PINTAR

Penapis udara Cuckoo juga dilengkapi dengan Sensor Pintar yang mana berfungsi untuk mengesan zarah-zarah halus dan gas yang ada di udara.

Apabila penapis udara dapat mengesan zarah halus, jenis pencemaran dalam udara, maka penapis udara tersebut dapat berfungsi dengan lebih optimum.

Kesannya, udara dalam rumah akan disedut mengikut tahap kebersihan udara dengan bantuan sensor tersebut.

Antara sensor yang ada pada penapis udara Cuckoo ini termasuklah:

a. Fine Dust Sensor – Untuk mengesan zarah-zarah halus dalam udara
b. Gas Sensor – Untuk mengesan bau gas, kebocoran gas dsb (hanya pada Cuckoo B Cordless)
c. PM1.0 Sensor – Dapat mengesan saiz zarah yang sangat halus (hanya pada Cuckoo D Model)

 

13. RODA

Produk air purifier jenama ini juga mempunya roda pada setiap penapis udaranya.

Ia bagi memudahkan anda memindahkan penapis udara anda dari satu tempat ke tempat yang lain.

Anda hanya perlu tolak atau sorong sahaja ke tempat yang anda inginkan.

Anda tidak perlu angkat penapis udara anda ke sana sini!

 

14. TANPA WAYAR

Penapis udara B Cordless Cuckoo ini dapat digunakan walaupun tanpa wayar.

Dengan teknologi terkini, anda boleh pindahkan penapis anda ke mana-mana tanpa perlu menyambung wayar dan ia boleh bertahan sehingga 8 jam!

Dengan fungsi ini, dengan mudah anda boleh gunakan penapis udara ini di mana-mana termasuklah dalam kereta anda!

 

15. FUNGSI HUMIDIFIER

Penapis udara Cuckoo C Model Humidifier ini mempunyai fungsi humidifier yang mana ia dapat memberi fungsi lebih kepada pengguna. Yang mana fungsi humidifier tersebut boleh bantu untuk melembapkan udara dalam rumah/bilik anda, sekaligus menjadikan ruang tersebut lebih selesa, sihat dan nyaman untuk berada di sana.

TESTIMONI PENAPIS UDARA CUCKOO


 

Senarai Penapis Udara Cuckoo

promosi penapis air cuckoo water purifier promotion

 

Cuckoo C Model

CUCKOO C MODEL AIR PURIFIER PENAPIS UDARA

✅Harga Serendah RM75.47/bulan x 5 tahun (Goood Plan)
✅Harga Cash: RM2358.49
✅Servis PERCUMA hingga 5 tahun
✅Penapis Udara yang paling jimat dan berkuasa di pasaran
✅Sistem tapisan 7 lapisan
✅Ultra PM 2.5 Filter
✅Pengiktirafan KACA (Korea Clean Air Association)
✅Navigasi Suara
✅Keluasan optimum 402 kaki persegi
✅Kos NCS – RM452.83/tahun (bayar selepas tamat tempoh servis percuma)

Klik sini untuk info Cuckoo C Model

 

Cuckoo C + Humidifier

CUCKOO C HUMIDIFIER AIR PURIFIER PENAPIS UDARA

Penapis Udara Pertama dengan Fungsi Humidifier Di Pasaran Berserta Servis Berkala
✅Memberi kelembapan kepada udara
✅Harga Serendah RM120/bulan x 3 tahun (Normal Plan)
✅Harga Cash: RM2800
✅Servis PERCUMA hingga 3 tahun
✅Penapis Udara yang paling jimat dan berkuasa di pasaran
✅Sistem tapisan 7 lapisan
✅Ultra PM 2.5 Filter
✅Pengiktirafan KACA (Korea Clean Air Association)
✅Navigasi Suara
✅Keluasan optimum 402 kaki persegi
✅Kos NCS – RM480/tahun (bayar selepas tamat tempoh servis percuma)

Apakah Manfaat Humidifier?

 1. Membantu anda kekal sihat, elak demam dan selsema
 2. Kelembapan dapat membantu sistem pernafasan
 3. Humidifier ini juga dapat mengurangkan alergi yang dihidapi oleh anda atau anak-anak.
 4. Dapat tidur yang lebih berkualiti
 5. Elak kekeringan kulit
 6. Lindungi rambut dan kulit kepala daripada kelemumur
 7. Memastikan haiwan dalam rumah lebih sihat dan selesa
 8. Kesegaran untuk pokok dalam rumah
 9. Memastikan perabot kayu dalam rumah anda dalam keadaan baik

Klik sini untuk info Cuckoo C Model Humidifier

 

Cuckoo B Model Cordless

CUCKOO B MODEL CORDLESS AIR PURIFIER PENAPIS UDARA

✅Penapis Udara Dengan Fungsi Tanpa Wayar
✅Boleh Cas dan Guna Tanpa Wayar Sehingga 8 Jam
✅Harga Serendah RM140/bulan x 3 tahun (Normal Plan)
✅Harga Cash: RM3500
✅Servis PERCUMA hingga 3 tahun
✅Penapis Udara yang paling jimat dan berkuasa di pasaran
✅Sistem tapisan 8 lapisan
✅Ultra PM 2.5 Filter
✅Pengiktirafan KACA (Korea Clean Air Association)
✅Navigasi Suara
✅Keluasan optimum 435 kaki persegi (lebih luas)
✅Kos NCS – RM650/tahun (bayar selepas tamat tempoh servis percuma)

Klik sini untuk info Cuckoo B Model Cordless

 

Cuckoo D Model (Paling Besar)

CUCKOO D MODEL AIR PURIFIER PENAPIS UDARA

✅Penapis Udara Paling Berkuasa – Untuk Ruang Lebih Besar!
✅Harga Serendah RM110/bulan x 5 tahun (Goood Plan)
✅Harga Cash: RM3200.00
✅Servis PERCUMA hingga 5 tahun
✅Sedutan 360°
✅Sistem tapisan 7 lapisan
✅Sensor Pintar – boleh kesan hingga PM1.0
✅Ultra PM 2.5 Filter
✅Pengiktirafan KACA (Korea Clean Air Association)
✅Navigasi Suara
✅Keluasan optimum 66m2 atau 710 kaki persegi
✅Kos NCS – RM650.00/tahun (bayar selepas tamat tempoh servis percuma)

Klik sini untuk info Cuckoo D Model

 

Cuckoo K Model

penapis udara cuckoo k model air purifier

✅Penapis Udara – Untuk Ruang Besar
✅Harga Serendah RM75/bulan x 5 tahun (Goood Plan)
✅Harga Cash: RM2500.00
✅Servis PERCUMA hingga 5 tahun
✅Sedutan 360°
✅Sistem tapisan 7 lapisan
✅CADR 520m3/h
✅Ultra Deo HEPA 13 Filter
✅Keluasan optimum 66m2 atau 710 kaki persegi
✅Kos NCS – RM500.00/tahun (bayar selepas tamat tempoh servis percuma)

Klik sini untuk info Cuckoo K Model

 

Cuckoo R Model

penapis udara cuckoo r model air purifier

✅Penapis Udara – Minimalistic ‘Korean-Style’ Design
✅Harga Serendah RM69/bulan x 5 tahun (Normal Plan: Boleh return produk lepas 3 tahun)
✅Harga Cash: RM2300.00
✅Servis PERCUMA hingga 5 tahun
✅8 Level LED Air Quality Indicator
✅Sistem tapisan 3 lapisan
✅CADR 414m3/h / 243 cfm
✅True HEPA 13 Filter
✅Keluasan optimum 53m2 atau 570 kaki persegi
✅Kos NCS – RM350.00/tahun (bayar selepas tamat tempoh servis percuma)

Klik sini untuk info Cuckoo R Model

 


 

Dapatkan Penapis Udara Cuckoo Dengan ‘Izzah Sekarang!

Tunggu apa lagi? Tempah penapis udara Cuckoo ini untuk kesihatan, keselesaan dan keselamatan anda dan keluarga. Hapuskan habuk-habuk dan kotoran di udara. Hidup dengan lebih sihat dan produktif!

Hubungi ‘Izzah sekarang!

‘Izzah @ Cuckoo Nano – Konsultan Penapis Air dan Udara Cuckoo

Call:  013  277  5539

WhatsApp: Link WhatsApp

Website: www.cuckoonano.com