✆ WhatsApp 013 277 5539

FAQ – Frequently Asked Questions (Soalan Lazim)

Q: Apakah latar belakang syarikat Cuckoo?
J: Cuckoo International adalah syarikat yang telah lama ada di Korea dan terkenal sebagai pengeluar produk elektronik. Antara kepakaran Cuckoo adalah: Penapis Air, Penapis Udara, Multi-Cooker dan lain-lain.

Q: Apa beza Cuckoo dengan jenama-jenama lain dalam pasaran?
J: Terdapat pelbagai perbezaannya. Antaranya boleh didapati di link ini. Klik SINI

Q: Adakah saya perlu membayar sebarang yuran atau deposit untuk beli atau sewa penapis air Cuckoo?
J: Tiada sebarang yuran dan deposit diperlukan. Jika anda pilih untuk rental penapis air Cuckoo, tiada sebarang kos tambahan yang perlu dibayar.

Q: Apa yang saya perlu buat untuk beli penapis air Cuckoo?
J: Anda hanya perlu mengisi borang ini, dan sertakan sekali salinan/gambar/scan IC dan Kad Debit/Kad Kredit. Setelah itu, perlu semak emel untuk tandatangan perjanjian tersebut.

Q: Adakah selamat jika saya serahkan salinan kad pengenalan kepada ejen?
J: Ya, setiap salinan kad pengenalan pelanggan akan dipalang dengan “CUCKOO USE ONLY” yang membawa maksud salinan tersebut tidak sah digunakan melainkan untuk urusniaga Cuckoo.

Q: Adakah lebih selamat membeli dengan ejen dengan tempat tinggal saya?
J: Di Cuckoo, jarak bukanlah satu masalah. Ini kerana semua ejen berurusan 100% secara online untuk segala urusniaga. Walaupun ejen berada di Kuala Lumpur, ejen tersebut boleh uruskan segala urusniaga di seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak tanpa perlu berjumpa.

Q: Bagaimana pula dengan pemasangan? Rumah saya jauh
J: Tim kami mempunyai pakar dalam pemasangan. Kami tiada masalah untuk memasang penapis air di rumah anda walaupun di Sabah dan Sarawak

Q: Jika berlaku masalah atau kerosakan, apa yang perlu saya buat?
J: Jika berlaku sebarang masalah, anda hanya perlu menghubungi talian Cuckoo. Nombor telefon tersebut boleh didapati pada mesin penapis air, kad servis yang dilekatkan di penapis air atau laman web Cuckoo

Q: Berapa lama ambil masa untuk pemasangan?
J: Pemasangan mengambil masa sekitar 30 minit hingga 1 jam sahaja. Kebiasaannya, tim kami akan hadir untuk pemasangan sekitar 5-7 hari setelah dokumen dihantar. 

Q: Model apa yang sesuai saya pakai?
J: Soalan ini adalah soalan yang kerap ditanya. Anda boleh klik sini untuk penjelasan lanjut.

Q: Jika saya berminat, bagaimana caranya?
J: Hubungi kami di 0139916967. Ada 2 cara untuk mendapatkan penapis air ini di rumah

  1. Rental – Sediakan salinan kad pengenalan dan salinan kad debit. Isi borang di sini
  2. Tunai – Hanya perlu isi dokumen ini. Pembayaran penuh dilakukan sebelum atau semasa pemasanagan mesin di rumah.

Q: Selepas habis tempoh sewa, bagaimana saya ingin mendapatkan servis dari Cuckoo?
J: Cuckoo menyediakan servis NCS (Natural Care Service) yang membolehkan pelanggan teruskan servis penapis air dan penggantian filter pada kadar yang berpatutan. Kos servis tersebut perlu dibayar setahun sekali sahaja.

Q: Adakah air Cuckoo selamat untuk diminum oleh bayi?
J: Ya, air yang dikeluarkan oleh penapis air Cuckoo adalah selamat untuk diminum oleh bayi kerana kandungan mineral yang tidak tinggi dan alkali ringan. 

Q: Air Cuckoo ada mineral dan alkali ringan. Apa beza air alkali dan air RO (Reverse Osmosis)?
J:

Q: Bolehkah kita menggunakan air takungan untuk pasang Cuckoo? Rumah saya tiada sambungan air daripada kerajaan (seperti JBA, SYABAS, SAINS dsb)?
J: Tidak boleh. Penapis air Cuckoo hanya boleh digunakan untuk air yang berasal dari sumber air disediakan oleh kerajaan.

Q: Bolehkah penapis air Cuckoo beroperasi tanpa elektrik?
J: Untuk model penapis air digital seperti Icon, Iris Top dan Jazz ia tidak dapat beroperasi semasa tenaga elektrik terputus. Namun bagi model manual seperti King Top, Fusion Top, Marvel, Fusion Stand dan Deluxe, ia boleh mengeluarkan air TANPA tenaga elektrik.

WhatsApp Ejen Kami